21-10-2008

Het heeft even geduurd, druk, druk, druk, druk, maar ondertussen ben ik gestaag door gegaan, edoch ook met andere projectjes. Dus het gaat feitelijk allemaal niet zo snel als ik zou willen, maar aan de andere kant  staat ons volgende vertrek ook niet op de volgende week gepland. Afijn, het gat in de cabine en ook het gat in de shelter moeten voorzien worden door iets om jezelf, zonder al te veel problemen, doorheen te wurmen. Ik wil de shelter  zo ver als mogelijk richting cabine verlengen. Er moet wel rekening gehouden worden met de brugsteun waar de cabine in valt na het sluiten. Dit vergde ook een hoop pas- en meetwerk met betrekking tot het aluminium kokerprofiel. Maar eerst dus een tunnel opgebouwd en passend gemaakt uit hout.

Nu nog slechts in de grondverf

De tunnel is door en door gebout aan de shelter en wordt ook gedragen door staal dat aan het dak bevestigd is. Het cabine deel is in het gat gemonteerd, dat ik in de cabine heb geslepen. Het betreft hier dubbel plaatwerk, waarbij het binnenste plaatwerk zo groot is als de binnenkant van de tunnel en het buitenste plaatwerk zo groot is als de buitenkant van het tunnel deel. Dit tunneldeel valt hierdoor gedeeltelijk in het gat en stuit op het binnenplaatwerk. In de shelter heb ik ter bevestiging en afwerking stukken restaluminium traanplaat gezet en gemonteerd zoals hier onder te zien is.

hier de pijp voor de kraan tbv de reserve wielen                                                          alleen nog wel te schilderen

Ik heb hierna een frame gemaakt uit aluminium kokerprofiel, waar dan het aluminium traanplaat tegenaan gepopt/gelijmd wordt. Dit was nogal wat pas en meetwerk, aangezien de cabine natuurlijk wel in staat moet zijn om gekanteld te worden, zonder tot ontmanteling van dit nieuwe stukje shelter over te moeten gaan.

Reservewiel frame

Het aluminiumframe is onder normale omstandigheden sterk genoeg, maar niet als er een reserve wiel (dus met velg)op komt te liggen. Hiervoor moet een extra versteviging worden gemaakt. Gelukkig, ivm de hoge staalprijzen, kon ik hiervoor weer een greep in mijn oud ijzer voorraad doen. Als basis dient een deel van de voormalige reservewielhouder, die toevalliger wijze op een haar na precies op maat was. Voor de rest wat kokerprofiel delen aan elkaar gelast, waardoor we een volgende gang naar de metaalboer nog langer konden uitstellen onder het motto; we zijn wel goed maar niet rijk. Uiteindelijk viel deze gang toch niet helemaal te voorkomen, want ik heb een groot te kort aan aluminium traanplaat. Het wielframe heb ik vastgelast aan het stalen kokerprofiel dat langs de dakrand van de shelter loopt. Het frame loopt precies in lijn met de aluminium kokerprofielen, waardoor het traanplaat hier op de plek van het reservewiel een mooie ondersteuning krijgt.

Op de bovenstaande foto's is goed te zien hoe het frame om de cabine steun loopt. Bovendien krijg je gelijk een goede indruk hoeveel bergruimte hier gaat ontstaan. De flexibele slang voor het luchtfilter is hier ook al te zien. De bedoeling is dat het luchtfilter vlak achter de cabine wordt gemonteerd. Hopelijk gaat het nu allemaal wat sneller maar zoals al geschreven, heb ik ook nog een ander projectje lopen.

29-11-2008

Lange tijd geleden waren wij in contact gekomen met Toni Togo. Dit is een Oostenrijker die voor het grootste deel van de tijd zijn nering in Togo bestiert, zijnde een dealerschap van KTM en M.A.N. in Lomé. Aldaar waren wij tegen een redelijk gunstige prijs in het bezit van gekomen van 2 zo goed als nieuwe Michelin ZXL bandjes. Hij had nog 4 van dit type in Oostenrijk staan, wat destijds een nogal complicerende factor was in het kader van een volledig bandvervangingsoperatiegebeuren. Wij hadden in Togo de afspraak gemaakt, dat hij deze banden voor ons vast zou houden en wij ons weer bij hem zouden melden na terugkomst uit Afrika. Na een tijd van vergeefs vervoer proberen te regelen hebben wij maar besloten om een lekker lang weekeind naar Saalfelden in Oosterijk te gaan, en het heft in eigen hand te nemen. Lastig was een weekeind te prikken, waar onze nogal bewegelijke pendelvriend in Oostenrijk zou zijn. Afijn, in november zou hij weer een een week in Oostenrijk zijn om in te kopen bij de Oostenrijkse variant van de domeinen. Het Oostenrijkse leger verkoopt net als in Nederland hun nagenoeg ongebruikte hebbedingetjes na jaren tegen dumpprijzen.

Dat was voor ons aanleiding om eens sinds lange tijd weer eens Oostenrijk voor enkele dagen een bezoek te brengen. Een schitterende omgeving, en een zeer interessante schuur van Toni met tientallen motoren, van oude BSA's (1924) tot en met uiteraard een aantal Dakar KTM's, alsook de M.A.N. die de derde prijs in het vrachtwagen klassement behaalde in 2003 editie van de Dakar rally

De bandjes staan nu bij onze truck in Nederland en ik moet maar eens kijken wanneer ik dit zware werk van wisselen ten uitvoer ga brengen, maar nu eerst maar weer verder met het traanplaat. Het elke keer bestijgen van het dak met een traanplaat van ruim 2,20 bij 1.,40 in je uppie, maakt dat je daar lange tijd mee kan vermaken. Met halsbrekende toeren naar boven, passen, naar beneden, aanpassen, naar boven, etc etc. Maar uiteindelijk nadat ik de boel passend gekregen had kon ik met behulp van een hoop lijm en popnagels, de plaat definitief op zijn plaats zetten.

De 4 punten op het schuine deel (links) zijn de bouten waarmee het reserve wiel wordt vastgezet.

Het begint nu allemaal een beetje vorm te krijgen. Het luchtfilter heb ik in ieder geval al op zijn plaats gehangen, omdat het buitengemeen lastig is om elke keer weer de auto te verplaatsen met het lucht filter aan zes meter flexibele slang onder de auto. Zoals de slang er nu bij ligt is uiteraard tijdelijk.

27-12-2008

Niet veel te melden op de valreep etc etc maar, voorzichtig wordt de zijkant dicht gemaakt en is de boel nog slechts bereikbaar via een deur of tankluik.

 

volgende