Het is nu zaak om de auto vertrek klaar te maken. Dat houdt in, dat alle noodzakelijk werkzaamheden die absoluut noodzakelijk zijn voor vertrek afgewerkt worden. Dan hebben we het dus niet over, waar de schilderijtjes komen te hangen, maar over bijvoorbeeld, de faciliteit om de reservebanden van de truck op de truck te plaatsen. En een bescherming voor mijn hydrauliek aansluitkoppelingen op de lier. Alhoewel ik het liever hier doe, kunnen het afwerken en de schilderijtjes ophangen onderweg gedaan worden mocht de verveling toeslaan.

Goed eerst dus maar iets van een kraan gemaakt. Het betreft hier een stuk rondstaal, dat in een hoek van 90 graden gebogen is. Erg sterk, maar toch voor de zekerheid het lasapparaat uit het vet gehaald en er een galgje van gemaakt. Dit omdat ik ook een er reservewiel  mee op wil kunnen hijsen. Deze is voorzien van velg en ik schat dat we hier toch over een slordige 130 kg praten. Afijn een van de noodzakelijke dingen in deze zijn natuurlijk een paar katrollen. Ik heb hiervoor 2 katrolletjes uit de zeilscène aangeschaft. Deze zijn klein en bestaan uit wat plastic gecombineerd met wat rvs. Maar toch elk goed voor zo'n 250 kg, waarbij er dus sprake is van enige overkill. Maar beter overkill dan underkill nietwaar?? In de kraan heb ik 2 gaten geboord zodat daar 2 schommelhaken in gebout konden worden. Er kan  nu in een beweging de katrollen over heen geschoven worden. Ze kunnen nu ook in de juiste richting getrokken worden. En dan om het geheel af te maken een handlier gemonteerd, die goed is voor ruim 1600 lbs. Volgens mij iets minder dan 800kg trekken, maar ruim genoeg dus om het reserve wiel te op te hijsen.

 

Het geheel heb ik afgewerkt met een stukje oranje nylon touw. Nu had ik eerst een lege huls ( band zonder velg ) naar boven getakeld. De cabine moest daarvoor wel een stukje gekanteld worden om wat ruimte te maken. Band zonder velg is dus geen probleem en de band komt precies hoog genoeg om hem over de rand heen te kunnen trekken.

Geestig, het is links net of het Michelin mannetje erop zit. Ja, en nu moest dan het reservewiel omhoog, dat aanzienlijk zwaarder is dan 'slechts' een band.  Van de grond af hijsen betekent, dat de kraan 60 a 70 graden met last gedraaid moet worden. En dat houdt dan weer in, dat de cabine volledig gekanteld moet worden om deze draai met last te kunnen maken. De handlier lachte er nog immer om, maar het touw begint wat te steunen. En op het moment dat deze spanning erop staat, blijkt dat als het touw ook maar ergens langs loopt het begint te rafelen. Voorzichtigheid is dus geboden, maar dan is ook de band en velg geen probleem.

Uiteindelijk hangt hij op zijn plek en is het een kwestie van vastsjorren geblazen. Hiervoor heb ik dan toch maar ivm het gravitatiegeweld een kingsize sjorband voor uit het magazijn gepakt, zoals hier te zien, met op de voorgrond mijn nieuwe aanwinst een highlift van 1 1/2 meter voor het zware trek-, duw- en krikwerk. Maar goed nu volgt natuurlijk nog en likje verf ter conservering.

8-5-2006

Kwetsbaar punt bij een lier is, althans bij die van mij, zijn de hydraulische koppelingen. Deze komen iets onder de lierstoel uit. Kortom bij het zandhappen zullen deze het loodje gaan leggen. Daarom heb ik er maar een exercitie van gemaakt, een goede bescherming te fabriceren. Uiteraard ligt het in de lijn, dat dit niets mag kosten of in het geval van eventuele kosten, deze tot een absoluut minimum te beperken. Dit houdt de geest ook lekker scherp. Ik had nog wat stelling over van de bouw van het motorframe. Twee stukjes afgeslepen en daarna van de I een L gemaakt zoals hieronder te zien is.

Hierna nog een een stuk I-balk ontdaan van de horizontale stukjes staal en daarna passende strips van gemaakt. Niets stond toen nog in de weg om van deze onderdeeltjes één geheel te maken met behulp van mijn lasapparaat. Een paar bevestiging gaten geboord, stukje lakgebeuren en presto.

Klaar voor montage! Ik kan nu een berg zand induiken waarbij in ieder geval mijn koppelingen een zeer grote kans tot overleven hebben.

verder.