2-2-2005

Na lange tijd op zoek te zijn geweest, nu ook eindelijk gevonden. Een paar Michelin 13.00R20 XL banden. Weliswaar geen nieuwe, maar alles is natuurlijk beter dan een paar bordeelsluiper equivalenten voor de mooie asfaltbaan. Want daar hadden we de 4440 nou net niet voor bedoeld. 6 stuks zijn het er vooralsnog geworden.

Zoals te zien is, zijn de banden nogal wat breed uitgevallen en dientengevolge was het dan ook noodzakelijk over te stappen op andere velgen. Ze zouden anders zelfs tegen de remboosters aanlopen waarvan je af kan vragen; willen wij dat? Dus daarna op zoek gegaan naar velgen. Ik wist, dat de MAN KAT 1A velgen te gebruiken waren omdat Marcel deze inclusief de 14.00R20 banden onder zijn 4440 gehengeld had. 10x20 velgen zijn de velgen die ook nodig had en ik heb dus 4 van deze jongens in Groningen gearresteerd. Met de demontabele velgrand ( zoals op deze link te zien is ), zodat ik bij een eventuele lekke band, de band onderweg kan repareren. De velgen zijn voorzien van sleuven voor de ventielen en dat maakt dan wel weer, dat ondanks dat ik tubeless banden heb, toch aan de binnenband met velglint moet. En nu er nog even onder smeren en er kan weer een hoofdstuk afgesloten worden

5-2-2005

Sjeesus, er even onder smeren, nee dus! Je loopt dus tegen je fysieke beperkingen op. Zaterdag 5 februari, het is de hele dag zo'n 1 to2 graden en ik heb het helemaal niet koud. Dat komt omdat ik had in de weer ben met het omleggen van banden van 120 kg a 130 kg om velgen van rond de 60kg. Dit is dus de velg met afgenomen velgrand

 

En daarnaast natuurlijk wat er om heen moet. De band! Hier te zien inclusief binnenband en daarover het velglint. De band is al schoongemaakt en voorzien van bandenzeep. Ik heb om de boel werkbaar te houden de banden rechtop gezet, zodat ik de velg op moest beuren en deze zijwaarts door de band manoeuvreerde. Het is allemaal niet moeilijk maar wel fysiek erg belastend. Helemaal als je er 4 moet doen en de laatste weer van de auto af moet halen omdat hij bij het ventiel lekte. Vervelend is namelijk, dat je het ventiel de verkeerde kant ( binnenkant) op moet richten omdat je anders de velg niet door de band krijgt. Als de velg dan uiteindelijk goed zit, moet je het ventiel samen met het velglint naar binnen drukken om hem door het ventiel gat in de velg te kunnen krijgen. Ja en als je dan even niet oplet zit het ventiel niet goed door het velglint meer en wordt dat afgestraft met verplichte demontage. Dus het wiel er weer af, band demonteren alles goed doen. Velg erop, velgrand monteren, oppompen en weer onder de 4440 monteren. Bij de 5e keer gaat het allemaal wat moeizamer omdat ik voor deze zware arbeid inmiddels mijn fysieke tol betaal. De volgende dag geen werk aan de 4440 vanwege het feit, dat ik met rechts nog geen schroevendraaier kan vast houden. Ik hoop, dat ik nooit op één dag 5 lekke banden zal gaan krijgen. 

De eerste is als er genoeg lucht inzit, klaar om gemonteerd te worden en de tweede staat al klaar om een velg te mogen ontvangen.

Héhé, klaar...

Even naar buiten rijden

Op dit moment ben ik materiaal aan het verzamelen waarmee ik een nog te bedenken constructie waarop we een Honda XR 500 aan op gaan hangen. Tricky is, dat hij voor de ingang moet komen te hangen.  En het moet natuurlijk niet zo zijn, dat het elke keer een uur kost om in de shelter te komen, aangezien hij dan na 2 weken waarschijnlijk de gracht wordt ingegooid.

En dat willen wij natuurlijk niet. 5 seconden extra om de shelter in te komen is acceptabel, waarmee wordt voorkomen dat de investering de gracht in verdwijnt , schat ik zo..

Ik heb het staal en ga er binnenkort maar eens aan beginnen. Eerst nog even op 14 april de trucktrial bezocht. Een strak georganiseerd evenement door EAES. Ik had daar namelijk een verzoek tot deelname voor gehad, maar aangezien er nog een aantal zaken niet vast genoeg zaten ( althans niet vast genoeg voor een actieve rol in de trucktrial ) heb ik heel onsportief edoch verstandig voor de eer bedankt. Maar natuurlijk zijn we er wel heen gegaan omdat het hier wel een wel heel gaaf spektakel betreft. Geen speelgoed toegestaan. Geen landrovers, Susukis, Jeeps en andere hippe zaken dus op de piste..Maar wel 8x8 Tatra's, 8x8 en 6x6 MAN, 6x6 en 4x4 DAF en nog veel meer.

Speciaal een foto galerijtje aangemaakt voor al dit moois. Het was alleen erg mistig op de Maasvlakte en dat heeft natuurlijk zijn effect op de fotootjes. Meer info op trucktrial. Volgend jaar kunnen we er niet bij zijn, omdat we dan bij leven en welzijn op de piste in Afrika verblijven.

Ik was begonnen met het op maat slijpen van de -balken voor het motorrek. Helaas gaf de haakse slijpschijf het op. Raar want hij was toch eigenlijk best wel vers. Rottig, want je denkt met 10 schijven voor de zondag, mij kan niets gebeuren. Wel dus. Het ding had bij nadere bestudering na enkele draaiuren volkomen versleten tandwielen in het haakse gedeelte. Koste niks, maar dan heb je ook niks en een van van me schaarse vrije zondagen na de klote.

Nu met een hagelnieuwe haakse slijpschijf op de zaterdag begonnen. Dit keer nog maar even het staal van het rek gelaten voor wat het was en me gebezigd met het hijs- afdak- bagageruimte gebeuren boven de dieseltank. Ik heb deze afgelast en voorzien van metaalpruimer. hierna zwart geschilderd.

Er komen hier boven elke reserveband een hijsoog aan zodat we de banden omhoog kunnen takelen. Ook wordt het afdak voorzien van aluminium traanplaat om aan de hedendaagse zware aerodynamische eisen te kunnen voldoen. Kortom een lage cw-waarde is wat wij voor ogen hebben. Aangezien ik nu toch het lasapparaat en slijpschijf uit het vet had, heb ik om te beginnen de slijpschijf in de extra zijlkist gezet. Ik heb hier wat foto's van in de fotogallery gezet. Deze kisten zijn nl altijd en alleen in rechtse uitvoering voorhanden. Aan de linkse kant monteren betekent dus een naar binnen openslaande deur bij non-modificatie. Dus de punt van de de kist die over het rechter achterbord zit, moet er van af. En daar komt de slijpschijf 'im spiel'. 

Kist met het afgeslepen puntje...

Nou nog even alles zwart maken .....

verder